mandag 27. januar 2014

Synapsen og Nevrotransmittere


- Notater fra kapittel 4 i "Psychology: the science of mind and behavior, 4th edition, Passer & Smith"
Nervesystemet virker som et stort kommunikasjonsnettverk. Hvor nevroner sender signaler til hverandre. Før ble det trodd at dendrittene var i fysisk kontakt med aksonets ende, men det viste seg å være feil. Det er et lite mellomrom mellom enden på nevronet og dendrittene på det neste. Dette mellomrommet fikk navnet ”Synaptic Space / Cleft”. Det store spørsmålet ble da, hvordan kommuniserte nevronene med hverandre?

For å forklare dette må vi se på nevrotransmittere og hvordan denne synapsen virker. Nevronet produserer kjemiske substanser som kalles nevrotransmitter. Disse substansen bærer ”beskjeder” fra et over synapsen og til dendrittene på det andre nevronet. Det er fem steg i hele denne prosessen.

1)      Syntese stadiet, transmittermolekylene blir skapt i nevronet.

2)      Molekylene er så lagret i noen kammer ytterst i aksonterminalen (kalles Synaptic Vesicles).

3)      Molekylene blir så satt fri ut i dette rommet mellom nevronene.

4)      De binder seg til reseptorer på den andre siden. Det finnes mange forskjellige reseptorer som tar opp forskjellige molekyler. Ikke alle passer hvor som helst.

5)      Siste stadiet er når sendernevronet deaktiveres. Det slutter å sende nevrotransmittere.

To begreper som kan være greie å kunne når man snakker om denne prosessen er ”presynapse nevron” og ”postsynapse nevron”. Enkelt forklart er presynapse nevronet det nevronet som er FØR dette mellomrommet mellom de. Postsynapse nevronet er da nevronet ETTER mellomrommet.

 
Her er noen av kjente nevrotransmittere:
Acetylcholine (ACh)
Norepinephrine
Serotonin
Dopamine
GABA (Gamma-aminobutyric acid)
Endorphin
Dette med nevrotransmittere er noe jeg kan dårlig, så om noen har stålkontroll og kan forklare dette setter jeg pris på en kommentar :D

- Ovalle Out!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar