lørdag 25. januar 2014

Nevronet


- Notater fra kapittel 4 i "Psychology: the science of mind and behavior, 4th edition, Passer & Smith"
Nevronet er celler som finnes i nervesystemet og hjernen. Hvert nevron har en cellekropp ( soma), dendritter og et akson. Soma inneholder biokjemiske strukturer som er nødvendige for å holde nevronet levendes. Somas nukleus holder genetisk informasjon som bestemmer hvordan cellen utvikles og virker.
Dendrittene er som lange antenner som mottar signaler fra de andre nevronene og sender dette videre inn til soma. Aksonet virker som en ledning og fører elektriske impulser (signalet) vekk fra soma til de andre nevronene, muskler og kjertler. Aksonet åpner seg i mange grener (Akson terminalen) slik at den kan nå mange nevron samtidig. I noen tilfeller kan et nevron sende signaler til 50,000 andre nevron samtidig.
Nevronene får hjelp fra glial celler (fra gresk og betyr lim) som holder nevronene på plass. Det er rundt 10 ganger så mange glial celler enn nevroner. Disse cellene sender også ut tråder som fører nye nevroner inn på rett bane.

Bilde hentet fra Wikipedia.
 
Som nevnt gjør nevronet to ting. Den genererer elektrisitet som lager nerveimpulser, og den slipper ut kjemikalier som lar nevronet signalisere med andre nevroner. Hvordan denne prosessen virker:

1)      Nevronet er på sitt hvile potensialet ettersom balansen av positiv og negativ ladete ioner er slik den er. Rundt -70mv inni nevronet.

2)      Når nevronet blir stimulert åpnes sodiumkanalen og sodium ioner (Na+) strømmer inn og skaper en overflod av positive ioner. Dette heter depolarisering (Depolarization). Dette skaper en reaksjon og nevronet fyrer av signalet sitt (dette er spennings potensialet).

3)      Sodiumkanalen lukkes og strømmen av positive ioner stopper. Potassiumkanalen åpnes og potassium ionene (K+) forlater nevronet og gjenskaper balansen nevronet hadde i begynnelsen. Den er nå tilbake til hvilepotensialet.
Et siste punkt som bør nevnes om nevronets akson, er myelinskjedet. Mange aksoner som fører informasjon i hjernen og nervesystemet er omringet av et hvit fettlag som beskytter (Myelin). Det er laget av glial celler under aksonets utvikling.
Langs aksonet vil myelinskjedet ha plasser hvor det er tynnere, av den grunn kan aksonene få et pølseaktig utseende. Myelinskjedet gjør også slik at signalene fraktes mye raskere gjennom aksonet.


- Ovalle Out!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar